Από τον ΟΕΔΒ στο Διόφαντο

΄Αραγε πόσοι από μας ή τους μαθητές παρατήρησαν φέτος στα σχολικά βιβλία την απουσία της γνωστής κουκουβάγιας καθώς και του σήματος του ΟΕΔΒ ;

Πόσοι από μας τους γονείς δεν γράφαμε πάνω στα βιβλία παίζοντας με τα αρχικά: Όταν  Εχω Διάβασμα Βαριέμαι  ή Οποιος Διαβάζει Είναι Βλάκας :

Πράγματι από τις 31/3 φέτος ο ΟΕΔΒ έκλεισε και τη σκυτάλη πήρε  το νεοσυσταθέν :  Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» το οποίο και θα εκδίδει πλέον τα σχολικά βιβλία.

Η γνωστή, παραδοσιακή κουκουβάγια –σύμβολο σοφίας και σύνεσης, έμβλημα της θεάς Αθηνάς,  μας αποχαιρετά και αντικαθίσταται πλέον στα βιβλία από ένα νέο  σήμα . Πρόκειται για τον αρχαιότερο υπολογιστή, δηλαδή  ένα σχέδιο του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ο μηχανισμός είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια και θεωρείται ο πρώτος υπολογιστής, καθώς, με βάση την πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του, ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής σχεδιασμένος να υπολογίζει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων.

Από  την  κουκουβάγια λοιπόν στο  μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Απομένει να δούμε αν ο νέος φορέας θα  καταφέρει να αντικαταστήσει επάξια τον ΟΕΔΒ, ο οποίος κλείνει μετά από μία πορεία 75 ετών και έκδοση  και διανομή τριών (3) δισεκατομμυρίων βιβλίων !!!

Ήδη από πέρυσι υπήρξαν από βουλευτές της τότε Αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΝΔ),  καταγγελίες για αδιαφάνεια, χαριστικές διατάξεις και απ’ ευθείας αναθέσεις στο «Διόφαντο» .

Εδώ  ένα σχετικό απόσπασμα από τη Βουλή:

 

 

Έλενα Μούλτου

Γ. Γραμματεας Ένωσης Γόνεων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *