Ευθανασία


Αιώνια γαλήνη ή μοιραίο λάθος;

Η ευθανασία είναι μια πράξη η οποία θα χαρακτηριζόταν από τους περισσότερους  ανθρώπους ως  μακάβρια, απάνθρωπη, απερίσκεπτη.  Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας,  μια προσπάθεια αμφισβήτησης της φύσης είναι οι κατηγορίες που εξαπολύει η συντριπτική πλειοψηφία, η οποία δυστυχώς αποτελείται από ανθρώπους αρνούμενους να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τη θέση στην οποία βρίσκονται αυτοί που τη ζητούν ή απλά αρνούνται πεισματικά να συζητήσουν την πιθανότητα νομιμοποίησης της ευθανασίας. Οι υπόλοιποι, οι λίγοι, η μειοψηφία αποτελείται κυρίως από καλλιτέχνες, πάσχοντες και ιδιαίτερα ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, αυτούς που συχνά χαρακτηρίζονται  ως πνεύματα αντιλογίας, ως ανήσυχες ψυχές ή ως τρελοί, γελοίοι κλπ

Αποδοχή. Σε αυτό αποσκοπούν οι συνάνθρωποί μας. Αποδοχή των θέλω τους. Αποδέχομαι όμως δεν σημαίνει συμφωνώ, αλλά συμβιβάζομαι για το κοινό καλό, δέχομαι τα πράγματα όπως είναι χωρίς να τα πολεμάω. Αντιδράσεις όπως «δικό του είναι το κεφάλι», αν και συχνές  δεν θεωρούνται αποδεκτές. Αυτό ονομάζεται αδιαφορία και στερεί από τον κάτοχο της το δικαίωμα να εκφέρει σωστά κατοχυρωμένη άποψη.

Τα περισσότερα κράτη αρνούνται να συναινέσουν και να θεσπίσουν αυτού του είδους την νομοθεσία αν και γνωρίζουν ότι στο κοντινό ή το μακρινό μέλλον θα απαιτηθεί από πολλούς να αναγνωριστεί η  ευθανασία με τη μορφή δικαιώματος. Του δικαιώματος ενός ανθρώπινου όντος  να πεθάνει. Το βρίσκω εξάλλου υποκριτικό και παράλογο από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες  Αμερικής και η  Τουρκία να καταδικάζουν την επιθυμία ενός ανθρώπου να πεθάνει όμως να μην διστάζουν στιγμή να  εφαρμόσουν τη θανατική ποινή η οποία είναι νόμιμη και στα δύο αυτά κράτη.

Κρίνουν λοιπόν δίκαιο να αφαιρούν τη ζωή από έναν άνθρωπο παρά τη θέλησή του, αλλά άδικο να θανατώνουν κάποιον ο οποίος το έχει επιλέξει. Ιδού η λογική στην οποία βασίζεται η σημερινή κοινωνία. Έχεις υποχρέωση να ζήσεις τη ζωή σου όμως εμείς θα σου πούμε για πόσο και πώς. Η ευθανασία θα έπρεπε να νομιμοποιηθεί όμως οι νόμοι των προδιαγραφών που θα πρέπει  κάποιος να έχει για να παραπεμφθεί σε αυτή θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σκληροί και με ακρίβεια διατυπωμένοι. Ασφαλώς θα πρέπει το άτομο που τη ζητά να είναι διαπιστωμένο ότι είναι πνευματικά  ικανό να πάρει μία τέτοια απόφαση. Η νομιμοποίηση αυτή λοιπόν είναι ένα βήμα που αναπόφευκτα θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια. Σκοπός μας αντί να εναντιωνόμαστε σε αυτήν θα έπρεπε να είναι να γίνει  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αποκτήσει το καλύτερο νομικό υπόβαθρο  που γίνεται.

Αγγελική  Πιτταροκοίλη

4ο ΓΕΛ Παλ. Φαλήρου

2 thoughts on “Ευθανασία

  1. Κύριε ΣΕΜΕΡΤΖΙΑΝ,
    Δεν είμαστε όλοι οι Έλληνες πολίτες ίδιοι, δεν είμαστε όλοι θρήσκοι και δεν έχουμε όλοι τα ίδια ήθη & έθιμα. Aυτό είναι γεγονός που θα πρέπει να το δεχτείτε. Θα έπρεπε όμως όλοι να έχουμε το ίδιο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Αλήθεια, πώς ακριβώς η ελληνική πολιτεία στην οποία ζούμε σέβεται την ζωή και την αξιοπρέπεια; Με τα ανύπαρκτα νοσοκομεία της; Με τις μηδενικές υποδομές της; Πώς διευκολύνει αυτούς που η καθημερινότητά τους είναι ο πόνος, όπως αυτούς στα τελευταία στάδια του καρκίνου; Ποια στήριξη έχουν οι ηλικιωμένοι μας όταν δεν υπάρχει κανείς για να τους βοηθήσει στα βασικά; Σαφώς και πρώτος μας στόχος θα έπρεπε να είναι η δημιουργία υποδομών ώστε όλοι μας να μπορούμε να ζούμε ευτυχισμένοι, αλλά θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε την ΕΠΙΛΟΓΗ σε αυτόν που δεν θέλει να προχωρήσει. Με σαφή κριτήρια και προδιαγραφες, όπως πολύ σωστά έγραψε η αρθρογράφος και σίγουρα όχι θρησκευτικά. Στις πολιτισμένες χώρες οι νόμοι ορίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα, όχι η Παλαιά, η Καινή Διαθήκη και οι ιερείς. Δεν σας υποχρεώνει κανείς να υποστηρίξετε την ευθανασία. Οφείλετε όμως ως πολίτης μιας δημοκρατικής κοινωνίας να υποστηρίξετε την ελεύθερη επιλογή του κάθε ανθρώπου.

  2. Αληθεια ,η ευθανασια ειναι η μπορει να γινει δικαιωμα ?? Η αυτοκτονια ειναι δικαιωμα?? τα παραδειγματα της Αμερικης και της Τουρκιας δεν νομιζω οτι ειναι αρκετα για να νομιμοποιηθει στην Ελλαδα η να γινει προσπαθεια για κατι τετοιο …Οι Ελληνες ειναι Λαος που σεβεται την Ζωη και εχει καταργησει την θανατικη ποινη ,παρα μονο για Εσχατη προδοσια υπαρχει πλεον θανατικη ποινη ,Επομενως ας κανεται την προσπαθεια σας στα κρατη που αναφερατε και αφηστε σας παρακαλω την Ελλαδα με τα ηθη και τα εθιμα της που την χαρακτηριζουν χιλλιαδες χρονια τωρα να σεβεται τον ανθρωπο και την ανθρωπινη ζωη Η Προσπαθεια ολων μας θα πρεπει να ειναι στραμμενη στο να εχουμε δημιουργησει μια κοινωνια στην οποια οι συμμετεχοντες χαιρονται την ζωη τους,και θελουν να την ζησουν οχι να την εγκαταλειψουν …δινοντας εντολη σε καποιον αλλο συνανθρωπο τους να τους εκτελεσουν εκτελωντας ετσι την !!!η θρησκεια μς καταδικαζει την αυτοκτονια και δεν την δεχεται διοτι προσβαλλει την ζωη μια τετοια πραξη και την ευθανασια οταν δεν προκειται για ασθενη που ειναι κλινικα νεκρος με βαρεια εγκεφαλίκη ανηκεστο βλαβη δεν θα πρεπει να την συζηταμε ουτε να την σκεφτωμαστε ..
    ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *