Ανακοίνωση για τη νέα σχολική χρονιά 2015-2016

                                                   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Παλαιού Φαλήρου εύχεται σε όλους, μαθητές, γονείς, και εκπαιδευτικούς  καλή και κυρίως δημιουργική σχολική χρονιά.

Στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας αλλά και ο καθένας από μας χωριστά, οφείλουμε όλοι μας να σκεφτούμε και να ενδιαφερθούμε έμπρακτα για την  παιδεία, που αποτελεί τον πιο ζωτικό τον πιο ελπιδοφόρο χώρο   πολιτισμού και προόδου της κοινωνίας μας. Απαιτείται εγρήγορση, μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και συσπείρωση των γονέων στους Συλλόγους και την ΄Ένωση. Μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε,  μπορούμε να πετύχουμε.  

Ως ΄Ένωση  Γονέων παρακολουθούμε τις εξελίξεις, παρεμβαίνουμε και καταγράφουμε τα προβλήματα, συνθέτουμε προτάσεις, καταθέτουμε λύσεις, παίρνουμε πρωτοβουλίες, διεκδικούμε για το σήμερα, αλλά και για ένα καλύτερο αύριο και αντιδρούμε δυναμικά σε κάθε προσπάθεια διάλυσης   της Δημόσιας Δωρεάν και Ενιαίας Παιδείας.

Στις 11/9  τα σχολεία άνοιξαν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις των αρμοδίων του Υπουργείου……μία από τα ίδια,  όπως κάθε χρόνο.

  

   Σχολεία δεν άνοιξαν καν(!!), ιδίως σε νησιωτικές περιοχές λόγω ελλείψεως εκπαιδευτικών. Υπάρχουν δε πάρα πολλά  κενά εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες, άγνωστο πότε θα δοθεί πλήρες πρόγραμμα στη Δευτεροβάθμια και πότε θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα  Δημοτικά.

   Συγκροτούνται υπεράριθμα τμήματα σε σχολεία που δεν έχουν την  υποδομή.

    Υπάρχουν σχολεία με  ελλείψεις σε  βιβλία, κυρίως σε μαθήματα κατεύθυνσης  Λυκείου.

    Στο Δήμο μας από τον Ιούνιο δόθηκαν όχι απλά υποσχέσεις, αλλά υπήρξε δέσμευση  από τους αρμόδιους αντιδημάρχους  για επισκευές ευρείας κλίμακας, εξωτερικά βαψίματα, ανακατασκευή χώρων υγιεινής και επισκευή γηπέδων στους αύλειους χώρους (ανακοίνωσή μας στις 13/6).  Δυστυχώς  μόνο ένα μέρος υλοποιήθηκε, σε κάποια σχολεία   γίνονται έργα ακόμη και μετά τον αγιασμό! Όσο δε επί της ουσίας έγιναν αλλαγές που μας προβληματίζουν έντονα (πχ  βάφτηκαν 2 άλλα σχολεία αντί 2  που είχαν προγραμματιστεί). Γιατί άραγε; Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι η ασυνέπεια από την πλευρά του Δήμου και ο μη σωστός συντονισμός των εμπλεκομένων (υπηρεσιών και προσώπων) δεν πρόκειται να λειτουργήσει διασπαστικά και να επιφέρει ανταγωνιστικές σχέσεις ή σχέσεις αντιπαλότητας μεταξύ των Συλλόγων Γονέων. Εμείς θα εξακολουθήσουμε να διεκδικούμε για όλα τα σχολεία και στόχος μας είναι να υλοποιούνται μέσα στο καλοκαίρι, πριν την έναρξη της χρονιάς.

Η προσπάθειά μας και η πίεση θα συνεχιστεί ώστε  να είναι τα σχολεία μας αξιοπρεπή και ασφαλή.

Διεκδικούμε με τον αγώνα μέσα από τους Συλλόγους και την ΄Ενωση:     

  Αύξηση της κρατικής  χρηματοδότησης. Είναι πάγια και σταθερή θέση του γονεϊκού κινήματος. Παράλληλα ζητάμε και τη στήριξη του Δήμου, είτε να ενισχύσει οικονομικά  τις σχολικές επιτροπές σύμφωνα με το νόμο 4257/2014, είτε μέσω του ΦΗΧ  (φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων). Και οι δύο αυτές προτάσεις κατατέθηκαν από την ΄Ενωση στη Διαβουλευτική επιτροπή στις 3/8/15 (θα ενημερώσουμε αναλυτικά με νέα  ανακοίνωσή μας).

  Χωροταξική κατανομή των μαθητών στα όρια του Δήμου μας. Να σταματήσει η διαρροή προς τους όμορους Δήμους.

Ουσιαστική παιδεία, ίσες ευκαιρίες για όλους, ολοήμερα με δασκάλους και ώρες μελέτης, ώστε το ολοήμερο να είναι σχολείο και όχι απλά χώρος φύλαξης.

   Όλοι οι εκπαιδευτικοί να είναι στη θέση τους την 1η Σεπτεμβρίου. Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών.

    Να μην κλείσει και να μη συγχωνευτεί κανένα σχολείο.

  Δημιουργία νέων σχολείων ώστε να μη μένουν παιδιά εκτός των δημοσίων σχολείων. Ειδικά στο Δήμο μας στην προσχολική αγωγή δεν έχει γίνει το παραμικρό εδώ και πολλά χρόνια.  

Τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά για τα παιδιά, με μόνιμους φύλακες, να  αποτελούν πυρήνες δημιουργίας και πολιτισμού. 

Μόνιμες καθαρίστριες   για όλα τα σχολεία.

Τελειώνοντας να υπενθυμίσουμε  προς όλους ότι μόνο με συνεχή επαγρύπνηση, ενημέρωση, πίεση, συντονισμό και συμπόρευση  με τους φορείς της σχολικής κοινότητας  μπορούμε να πετύχουμε .  Όλοι μαζί, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί  να διεκδικήσουμε  μια καλύτερη παιδεία, ένα καλύτερο αύριο.

  Παλ. Φάληρο 13/9/2015                              ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ               

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *