Η μουσική είναι μια από τις ωραιότερες και διαχρονικότερες τέχνες του κόσμου που έχει απήχηση σε όλες τις προσωπικότητες των ανθρώπων, χάρη στην ποικιλία θεμάτων που την αποτελούν. Από τα αρχαία χρόνια, μέχρι σήμερα η μουσική έχει κατακτήσει σε σημαντικό βαθμό έδαφος στις δραστηριότητες του ανθρώπου πρωταγωνιστώντας πια στη ζωή του.

Δημιουργούνται συχνά, διεθνείς διαγωνισμοί για τη μουσική οι οποίοι καθιερώνουν κάθε χρόνο μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των λαών. Παράλληλα η μουσική ως σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο, στηρίζει την ταυτότητα των λαών κι ενισχύει την παράδοσή τους. Καταγράφει με έντονο και παραστατικό τρόπο τις καταβολές αλλά και τη συνέχεια της ζωής των λαών αποκαλύπτοντας την κουλτούρα και τον χαρακτήρα τους.

Η μουσική είναι φορέας και ταυτόχρονα επίτευγμα πολιτισμού που οι άνθρωποι και οι κοινωνίες δικαιούνται ν΄ αποθηκεύσουν τα όνειρα τα συναισθήματα και τις ιδέες τους. Το περιεχόμενο της μουσικής είναι αρκετές φορές εξαιρετικό σε κατηγορίες και πληθώρα θεμάτων που καταφέρνουν να σαγηνεύσουν την ανθρωπότητα και να γλυκάνουν τις ψυχές των ανθρώπων. Διεισδύει στο θυμικό και χτίζει την αισθητική τους, τους διασκεδάζει , τους εκτονώνει, τους δίνει την δυνατότητα ν΄ασχοληθούν δημιουργικά και να κοινωνικοποιήσουν τα μηνύματά τους. Οι νέες μέθοδοι και ειδικά η τεχνολογία έχει την δυνατότητα να εκσυγχρονίσει τη μουσική τέχνη και ν΄ανοίξει νέους ορίζοντες αισθητικής και πολιτιστικής δράσης.

Μια άλλη διάσταση της μουσικής είναι η πολιτική της επίδραση, ειδικά στους νέους. Δίνει ενέργεια και δύναμη με τον διεγερτικό και ρυθμικό χτύπο με τον οποίο αντηχεί. Μεταφέρει μηνύματα και συνοδεύει την επαναστατική σκέψη βοηθώντας την συνείδηση να αμφιβάλει και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά σύγχρονα μουσικά ρεύματα αντιπροσωπεύουν και μεταφέρουν κάθε επαναστατική ιδέα που εμφανίζεται. Οι στίχοι των τραγουδιών της μουσικής, πολλές φορές συνδέονται συναισθηματικά με τους ανθρώπους «κλειδώνοντας» κατά κάποιο τρόπο αναμνήσεις κι εμπειρίες που έζησαν.

Η μουσική είναι ένα είδος αξιοθαύμαστης τέχνης που έχει συνδεθεί με τη μελωδία, την αρμονία και το ρυθμό της φύσης. Η μουσική είναι μίμηση της ίδιας της φύσης και είναι απαραίτητη στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Χωρίς την μουσική και γενικότερα την τέχνη δεν μπορούμε να ζήσουμε, ειδικά σήμερα που η κυριαρχία της τεχνοκρατικής αντίληψης απλώνεται σε όλο τον κόσμο. Το καταλαβαίνουμε καλύτερα αν σκεφτούμε τα λόγια του Νίτσε: «Για να μην καταστραφούμε έχουμε την τέχνη»!

΄Αννα Στάβαρη   4ο ΓΕΛ  Παλαιού Φαλήρου